Kamenac i karijes

Zubni kamenac i karijes

Zaostala i neoprana hrana posle tri takva dana pocinje da kalcifikuje. Na vidljivim površinama zuba stvara naslage KAMENAC.

Ako se ne očisti, kamenac se širi, i prodire ispod gingive (desni). Tamo izaziva upalu zbog koje gingiva krvari. Produkti tog krvarenja sjedinjuju se sa kamencem pa se zbog drugačijeg hemijskog sastava takav kamenac zove SUB GINGIVALNI (ispod desni) konkrementi.

U drastičnim slučajevima sub gingivalni konkrementi potpuno okružuju koren zuba i na taj način odvajaju koren od kosti (jednako vadjenju zuba), a zbog prodiranja hrane koja je organskog porekla i truli pa to izaziva upalu i dodatno pogoršava kompletnu sliku.
Za prevenciju stvaranja zubnog kamenca potrebno je da posetite stomatologa barem jednom godišnje kako bi se vači zubi očistili od naslaga kamenca.
Ordinacija Dr. Pavlovića može da vam pomogne u otklanjanju zubnog kamenca, popravkama zuba od karijesa i dodatnoj rekonstrukciji u ovisnosti od vašeg slučaja.
Ostatak članka sadrži jednu ili više eksplicitnih fotografija sa prikazom medicinskih operacija i ne preporučuju se za osobe koje nemaju odgovarajći stepen tolerancije.