Ugradnja cirkona

Ugradnja cirkona

Moć osmeha

Objavljeno u magazinu Gloria, broj 42, 24.02.2004.

Piše: Zorica Zarić

Foto: Branko Pantelić

Jelenin cirkon je ugradio dr. Milan Pavlović – za konsultacije u vezi ugradnje zubnog nakita pozovite ordinaciju dr. Pavlovića na telefon 011 / 33 73 718 svakog radnog dana od 9-17h.

Moj sistem zavodjenjaOdavno sam htela da imam cirkon na zubu, jer volim da plenim osmehom.
Drago mi je kada mladići kažu da se lepo smejem, jer i ja prvo obratim pažnju na nečiji osmeh i oči. Jeste da se plašim bola i da ne idem baš često kod stomatologa, ali, hvala bogu, imam zdrave zube. I perem ih redovno, posle svakog obroka – kaže mlada pevačica, za koju tvrde da ima jedan od najlepših osmeha na estradi.

Moć osmeha

Trendovi diktiraju različita pravila, ali ono što nikada neće izaćii iz mode jesu zdravi, lepi i beli zubi.
Još ako neko želi da ih ukrasi cirkonom, uspeh kod suprotnog pola je zagarantovan.

Prvi cirkon dr Milan Pavlovic ugradio je 1995, a ponosna vlasnica pravog dijamanta, prethodno izvadjenog iz prstena, bila je jedna devojka, sada Eliteov super model. Tada se zub brusio tako što se biralo najpogodnije mesto, savršeno ravno, a sada se cirkon prosto zalepi, pa ga je, u krajnjem slučaju, lakše skinuti kada postane aut.

Posebno mesto zauzima sistem za izbeljivanje zuba, koje se vrši visokoprocentnim vodonik-peroksidom. S obzirom da vodonik-peroksid može da izazove promene na okolnom tkivu, desnima i viličnoj kosti, poželjno je da se tretman radi isključivo u stomatološkoj ordinaciji. Da bi se sprečile sve neželjene situacije, tretman je ograničen na deset minuta. Koliko tretmana je potrebno, zavisi od boje zuba i želje pacijenata.

Ono što nikako ne bi smeli da zaborave svi kojima je lep osmeh važna stavka u životu jeste zlatno pravilo: zube prati posle svakog jela. Pri tom, naglašavaju stomatolozi, trebalo bi voditi racuna o pasti, a pre svega, ona ne sme da bude prozirna. Glavni sastojak kvalitetne paste jeste kalcijum karbonat, odnosno mleveni mermer, koji mehanički čisti naslage. Osim toga, pasta mora da ima i deterdžente koji hemijski deluju na čistoću zuba i usne duplje, i fluor. Jer, gledj se sastoji od kristala u obliku Davidove zvezde, u čijoj sredini se nalazi kalcijum. Dovodenjem fluora dolazi do zamene kalcijuma fluorom, pa su hemijske veze koje tad nastaju, neuporedivo jače, čime jača i sam kristal, odnosno otpornost gledji. Zubna pasta može da sadrži i vitamine A, ili E, koji deluju blagotvorno na desni. Novost u svetu stomatologije, a sve u službi lepog osmeha, jesu materijali od kojih se prave krunice.

Ukoliko, iz bilo kog razloga, postoji strah od bola, tako poznat osećaj koji prati odlazak kod zubara, dok skuplja hrabrost za ovaj čin, svaka dama može, osim pravog izbora zubne paste, da proba žvake za izbeljivanje ili listiće za dentalnu higijenu.