Blistavi osmeh – lepota koja zrači

Estetska stomatologija

Tri preduslova za blistav osmeh i lepotu koja zraci su: bele plombe, izbeljeni zubi i zubni niz poput bisera. Bele kompozitne plombe sa promenjenom bojom treba zbog dotrajalosti izmeniti. Upotrebom najkvalitetnijih materijala za plombe, sa visokim procentom keramike, ostvaruje se njihova trajnost i potojanost boje.

Dobar stomatolog će ceo zub funkcionalno rekonstruisati tako da plomba bude dugotrajna i neprimetna. Izbeljivanje zuba je najnoviji trend savremene stomatologije. Jedan ili sve zube moguće je izbeliti za dve do tri nijanse. Tretman izbeljivanja vrši se uvek pod nadzorom stomatologa i može se ponavljati s vremena na vreme, jer dugotrajnost efekta zavisi od navika pacijenata i konzumiranja namirnica koje prebojavaju zube.

Pored pigmentacija od hrane i pića, tamno mrke nikotinske naslage, kao i duvanski katran upečatljivo menjaju izgled zuba, posebno kada su udružene sa zubnim kamencem. Ugradnja cirkona je modni hit u savremenoj stomatologiji. Intervencije u zubnoj ordinaciji ne završavaju se samo na vraćanju zdravlja i prirodne lepote zubma.

Holivudski Osmeh

Blistavim zubima do holivudskog osmeha Postoji čitav niz nepravilnosti zuba, koji nam ponekad sputavaju širok i samouveren osmeh. Neke se otklanjaju jednom posetom stomatologu, dok je za druge potrebno primeniti najkomplikovaniju tehnologiju. S obzirom na dosadašnji naučni i tehnološki napredak, beogradski stomatolog dr Milan Pavlović, kaže, da je čuveni holivudski osmeh, konačno dostupan i kod nas. Stare požutele plombe na spojevima prednjih zuba koje koliko god da se čiste podsećaju na naslage.

Ovo se može se izbeći ako se pri izradi plombi koriste materijali sa visokim procentom keramike tako da su im rubovi izrazito postojani, imaju dobro zaptivanje, što onemogućava zadržavanje pigmenata i prebojenosti zuba. Ovako kvalitetni materijali odlikuju se i najvećom mogucnošću završne obrade i poliranja tako da su plombe neprimetne.

Zubi iz kojih je izvadjen živac usled nedostatka ishrane i dubinskog taloženja pigmenata posle nekog vremena tamne i dobijaju mutno sivkastu boju. U slučajevima kad se takvi nedostaci ne mogu prekriti ni najkvalitetnijim plombama, zubi se mogu izbeliti specijalnim supstancama i metodama.

Izbeljivanje zuba je apsolutni hit u svetu. Može se uraditi u stomatoloskoj ordinaciji u toku jedne posete, a postoje i fabrički setovi koje pacijenti koriste sami, u kućnim uslovima. Efekti ovih samostalnih tretmana nisu trajni i zavise od navika pacijenata u konzumiranju materija koje prebojavaju zube. Zavisno od procene pacijenta, da li je zadovoljan belinom svojih zuba, tretman se može ponoviti.

U drastičnim slučajevima, gde nisu od pomoći ni specijane supstance, najbolje rešenje ovog problema su bezmetalne keramičke krunice. Tamno tkivo zuba se uklanja sa svih strana za debljinu keramike a potom se uzima otisak visoko preciznim otisnim masama. Takav otisak se zatim kompjuterski skenira i softverski obradjuje, kako bi se pronašlo najbolje estetsko rešenje i postigla maksimalna prirodnost. Dobijene informacije se prenose do lasera koji od keramičke kockice brusi gotovu krunicu. Napredak tehnologije povećava preciznost izrade. Pa ukoliko sem promene boje, nema drugih nedostataka, moguće je izbrusiti samo prednji površinski deo zuba, ističe dr Pavlović. A posle uzimanja otiska i identicne procedure, napravi se tanka ljuspa (fasetu) koja prekriva zub.
Princip ovih nadoknada počeo je da se razvija pedesetih godina u Holivudu da bi nesavršene zvezde sa filmskog platna dobile savršene osmehe. Kod faseta prirodnost je maksimalna jer se svetlost ne odbija od površine, već se prelama u dubljim zubnim strukturama baš kao kod prirodnih zuba.
Potpuno naleganje rubova kruna ili faseta na izbrušene delove zuba omogućuje da desni predju preko ovog spoja, i na taj način se izbegava njihova iritacija ili upala. Negovane desni, zdrave, bledoružičaste boje, su najbolja garancija lepote osmeha, čija prirodnost ostavlja utisak da su zubi ponovo iznikli.

Bezmetalna keramika – savršena lepota prirodnih zuba

Ordinacija dr Pavlović jedina je u Beogradu gde se kompijuterskom tehnikom ugradjuje bezmetalna keramika, koja idealno prianja uz desni. U odnosu na metalnu keramiku koja stvara plavetnilo, desni ovde zadržavaju prirodnu roze boju a odsustvo metala daje zubima prirodnost i lepotu. Problem čvrstine zuba koju obezbedjuje metal, omogućuje keramički blok, koji se kompijuterski obradjuje i za svakog pacijenta ponudi pedeset mogućih izbora. Zavisno od modela za koji se pacijent i doktor odluče, laserskim brušenjem keramičkog bloka dobija se pojedinačni zub ili celi most. Za izradu ovih zuba od momenta brušenja i uzimanja otisaka, dovoljan je jedan dan.

Neophodno je da plomba savršeno prianja uz zub. U suprotnom se ponaša kao kamenac. Implant – vrh stomamtologije – Uspešnost 99%
Do revolucionarne promene u izradi implanta došlo je slučajno, pošto su fiksatori izradjeni od titanijuma i korišćeni u ortopediji, pokazali svoja nenadmašna svojstva u stomatologiji. Predanje kaže da se nemogućnost razdvajanja titanijuma od kosti, usled njegovog strastanja, što je nagovestilo problem njegove primene u ortopediji, pokazao kao epohalni doprinos stomatologiji. Napokon se pronašao materijal koji kost prihvata kao svoju i može da nosi zub.

Ovo otkriće ohrabrilo je stomatologiju u toj meri, da su u početku primene titanijuma pacijentima odmah po ugradnji, aplicirane i zubne krunice, ne čekajući da ugradjeni implant zaraste. Usled te ekspresne “procedure”, opterećenja implanta pre njegovog zarastanja, dešavalo se da ga organizam ne prihvati. Nažalost, negativan imidž i oreol iz početnog razvoja implantologije, nije u potpunosti potisnut i izbrisan ni posle dvadeset godina. Otuda i danas medju pacijentima nedoumica i strah od odbacivanja implanta.
Impalnt predstavlja jedan šraf koji se sastoji od titanijumskih čestica, i presvučen je oksidom veštačke kosti da bi ga organizam što pre prihvatio.

Po ugradnji, ostavlja se šest nedelja za njegovo zarastanje, da bi se kao nosač zuba tek tada opteretio supra strukturom i keramičkom krunicom. Razvoj stomatologije išao je ka tome da organizam što pre prihvati implant, tako da uspešnost njegove primene u savremenoj stomatologiji iznosti 99 odsto, kaže dr Milan Pavlović. Ovo podrazumeva, ističe dr Pavlović, da se prethodno odabere dobro mesto gde će se implant postaviti. Ukoliko je posle zašrafljivanja sve čvrsto, nema mesta dilemi, uspeh je trajan.

U praksi mi se nije dogodilo da organizam odbaci implant. Ali se dogodi da se na rentgen snimku kost pokaže kao čvrsta i stabilna, ali da se prilikom šrafljenja ispostavi da kost na tom mestu ipak nema dovoljno čvrstine. Takav implant sumnjive perspektive, odmah treba izvaditi i pronaći drugo mesto na kosti gde se može ugraditi.

Što se tiče broja implatata, idealno opeterećenje bi bilo da jedan implant po zubu. Ovakvo rešenje u praksi je neizvodljivo, jer je preskupo, kao i zbog činjenice da postoje delovi kosti koji ne mogu da nose zub. Ali za pacijente koji nemaju nijedan zub u glavi, minimalan raspored je 6 implanta po vilici.

Ponavljam najvažnije je dobro odabrati mesto u kosti, i pripadan staroj školi da pre implikacije implanta otvoram desni, kako bi golim okom imao pristup grebenu kosti na koji stavljam implant. Razume se da prilikom imlikacije, implant ne sme da naruši spoljašnji integritet kosti. Da bi se pristupilo ugradnji, neophodan je snimak kostiju vilice pacijenta, i pregled uživo da bi se na osnovu snimka i golog oka napravila procena kvaliteta kostiju, i odabira implanta, kojih ima u nekoliko veličina i prečnika. Sam postupak je bezbedan, uz pomoć anestezije naravno, i manje traumatičan od vadjenja zuba, a implanti su trajni.

Po rečima dr Pavlovića, problem nastaje kad nema dovoljno kosti, što se rešava ugradnjom veštačke kosti.
Ugradjena kost se zaštiti membranom, da bi se izbegao rizik rasipanja veštačke kosti, i da bi kost zadržala pravilni oblik. Po zarastanju dobija se dovoljna masa za ugradnju implanta, koji ponavljam zahteva dovoljnu i kvalitetnu količinu kostiju, da bi mogao da se zašrafi. Ali strahovi od njegovog kasnijeg odbacivanja, danas su potpuno neosnovani, zaključuje dr Pavlović.

Spas u implant

Uz nadogradnju keramičkih krunica, implanti se doživljavaju i izgledaju kao zdravi prirodni zubi. Tako da su njegove prednosti u odnosu na protezu višestruke. Kod imlanta ne postoji mogućnost atrofije desni donje vilice, tipične kod dugotrajnog nošenja proteza. A nema problema ni sa gornjom vilicom, koja se usled neophodnog vakuma sa gornjim nepcima, izaziva niz problema, izmedju ostalog i nagona za povraćanjem. Svako ko je to okusio protezu, neće imati sumnju u blagodeti implanta.

Bezmetalna keramika – zubi ponovo rođeni

U tehnici i metodologiji, ordinacija dr Pavlovića ide dva koraka ispred. Ovo je jedina ordinacija u Beogradu, gde se kompijuterskom tehnikom ugradjuje bezmetalna keramika, koja uz desni prianja kao da su zubi ponovo iznikli. Izrada bezmetalnnih krunica kompijuterskom tehnikom, nije novost u svetu, ali jeste u Srbiji.

Bezmetalnom keramikom se postiže boja i lepota zubne krunice. Problem čvrstine zuba koju omogućuje metal, rešen je izradom keramičkih blokova, koji se komijuterski obradjuje i za svakog pacijenta ponudi pedeset mogućih izbora. Zavisno od modela za koji se pacijent i doktor odluče, laserskim brušenjem keramičkog bloka se dobije pojedinačni zub ili ceo most. Za izradu ovih zuba, od momenta brušenja i uzimanja otisaka, dovoljan je jedan dan.

Prednosti bezmetalne keramike su višestruke. Izradjeni zubi idealno prianjaju na ivicu desni, čime se elminiše mogućnost nastanka i najmanje šupljine, time i kvara zuba. U odnosu na metalnu keramiku koja stvara plavetnilo, desni ovde zadržavaju prirodnu roze boju, a odsustvo metala daje prirodnost i lepotu zuba, pa izgledaju kao ponovo iznikli. Parodontopatija – podmukla ali nije bauk – Lečenje sa garancijomIako se o parodontopatiji danas dosta govori, za laike ona i dalje predstavlja enigmu. Ovo zato što bolest protiče podmuklo- bez bolova, a prvi okom vidljivi simtomi pojavljuju tek u kasnijim fazama.

To je oboljenja tkiva sa poražavajućim krajnjim ishodom, i ako se ne leči dovodi do ispadanja često sasvim zdravih zuba. Obuhvata 98 odsto odrasle polulacije, obično se javlja u ranoj mladosti i ukoliko se ne otkloni, glavni je razlog gubitka zuba posle 40. godine života. Kaže se da je to bolest praljavih zuba, čiji uzroci mogu biti raznoliki: od neadekvatnog pranja zuba, do loših protetskih radova i plombi, koji dovode do stvaranja “džepova” u koje zapada hrana.

Zaostaci hrane stvaraju kamenac, koji formira neravnine na zubnoj gledji, stvarajuci parodontalne šupljine u kojima se nakuplja hrana, koja se vremenom raspada. Pod uticajem tih toksina desni se uvećavaju, a zubna kost se povlači, što izaziva stvaranje još većih džepova izmedju desni i zubne gledji, u koji se nakuplja još veća hrana. Ukoliko se “defekt” ne sanira, kost se povlači u meri, da zub koji često ostaje zdrav ispada iz ležišta. upozorava dr Milan Pavlović. Prvi spoljašnj znak da je bolest uzela maha je bubrenje desni, koje počinju da krvare.

Krvarenje desni prilikom pranja zuba, je alarm za pacijenta koji bi trebao hitno da se javi stomatologu. U suprotnom defekt se se produbljuje, a desni dobijaju sve tamniju boju, da pacijent i nema bolove. Nagomilani kamenac vremenom dovodi do potpunog zatvaranja džepa, što sada kulminira upalom, otocima i bolovima.

Zavisno od stepena oštećenja i količine izgubljene kosti, zavisi i tretman. Kod početnih znakova parodontopatije dovoljno je ukazati na propuste u oralnoj higijeni. Kod nekih pacijenata potrebno je ukloniti kamenac, a nekada je potrebno obraditi i meka tkiva. Kod dubokih džepova koji su nedostupni kontroli golog oka, potreban je hiruski tretman, pri čemu je kontrolom golog oka moguće korigovati sve nepreavilnosti, ističe dr Pavlović.
Uklanja se ono što ne valja: na površini i dšepu zuba, a to su pukotine, izrasline i izumrli sloj ćelija.

Da bi tako “očišćene” desni mogle da se “zalepe” za zub, skida se i kamenac sa zida zuba.A ukoliko se bolest ne izleči blagovremeno. Krajnji ishod je ispadanje zuba, koji mogu biti i zdravi.Poslednji trenutak kad se zub može sačuvati je njegovo klaćenje do 45 stepeni odnosno kad je makar jedna trecina korena u kosti kaže dr Pavlović, dodajući, da i kad se bolest uspešno sanira, treba posećivati stomatologa.

U prevenciju parodontopatije, osim redovne higijene zuba, spada i nošenje ortodontskih aparata popularnih decijih proteza za ispravljanje zuba. Ovo se odnosi na mladje pacijente kod kojih je uočen nepravilan rast zuba. Čest razlog nastanka parodontopatije je loše uradjena plomba, most ili krunica, koja ne prianja idealno uz desni. Kod dobro uradjenih protetskih radova, koje odlično prianjaju uz ivicu desni, što zahteva veliku veštinu stomatologa, nema bojazni od stvaranja dčepova izmedju krunica i desni, a time i gomilanja hrane. Ovim je sprečen i recidiv parodontopatije.

Bezmetalna keramika – zubi ponovo rođeni

U upalnom procesu, stvaraju se i prostaglandini, medijatori koji se putem krvotoka šire i pronose po organizmu. Dolaze do materice i kod trudnica dovode do zapaljenja, tačnije horioamnionitisa što izaziva kontrakcije materice, koje rezultiraju sponatanim pobačajem.

Zanimljivo, da je posledni kongres perinatologa u maju ove godine u Pragu, upravo završen rečenicom “što nisu uspeli da spreče ginekolozi, uspeće parodontolozi”. O posledicama parodontopatije u trudnoći, govore i najnovija medicinska istraživanaj u svetu, koja ukazuju da su trudnice sa ovom bolešću sklonije prevremenom porodjaju, a njihove bebe imaju samanjenu telesnu težinu.

Bezmetalna keramika – Savršena lepota prirodnih zuba

Ovo je jedina ordinacija u Beogradu, gde se kompijuterskom tehnikom ugradjuje bezmetalna keramika, koja uz desni prianja kao da su zubi ponovo iznikli. Izrada bezmetalnnih krunica kompijuterskom tehnikom, nije novost u svetu, ali jeste u Srbiji.
Bezmetalnom keramikom se postiže boja i lepota zubne krunice. Problem čvrstine zuba koju omogućuje metal, rešen je izradom keramičkih blokova, koji se komijuterski obradjuje i za svakog pacijenta ponudi pedeset mogućih izbora.

Zavisno od modela za koji se pacijent i doktor odluče, laserskim brušenjem keramičkog bloka se dobije pojedinačni zub ili ceo most. Za izradu ovih zuba, od momenta brušenja i uzimanja otisaka, dovoljan je jedan dan. Prednosti bezmetalne keramike su višestruke. Izradjeni zubi idealno prianjaju na ivicu desni, čime se elminiše mogućnost nastanka i najmanje šupljine, time i defekta zuba ili zubnog tkiva.

U odnosu na metalnu keramiku koja stvara plavetnilo, desni ovde zadržavaju prirodnu roze boju, a odsustvo metala daje prirodnost i lepotu zuba, pa izgledaju kao ponovo iznikli.U ordinaciji dr Pavlovića rade se i klasične metalo – keramičke krunice, ili keramičke krunice od plemenitih metala, koje ne stvaraju oksidaciju i plavetnilo desni.
Naučna fantastika u zubnoj ordinaciji i izvadjen zub se može vratiti

Ne postoji problem sa zubima koji nije moguće rešiti. Praksa dr Milana Pavlovića obiluje najkomplikovanijim stomatološkim zahvatima. Od ugradnje veštačke kosti i implantata, do sanacije razvojnih ili traumatskih nepravilnosti, uz verno praćenje svetskog trenda estetske stomatologije.

Intruzija i rotacija zuba kao posledica saobraćajne nesreće, došlo je do intruzije zuba (zubi su utisnuti u kost), i sem jednog delića koji nedostaje, ostali su celoviti. Očnjak je utisnut u kost da se krunica skoro ne vidi. Bočni sekutic utisnut je do odredjenog nivoa. Centralni sekutic je utisnit i zarotiran, i jedan deo njegove krunice je polomljen, bez otvaranja zubnog nerva.

Rezultat kombinovanog hiruškog i konzervativnog lečenja posle tri meseca
Zubi su izvadjeni, ležište zuba je hiruški obradjeno, sanirani su defekti zubnih čašica uz dodatak veštačke kosti , i zubi su vraćeni na svoje mesto,a rana je zašivena. Zubi su imobilisani, postavljanjem šine koja je posle tri meseca uklonjena. Veoma je važno da je dvadesetčetvorogodišnja pacijentkinja sačuvala svoje prirodne zube, jer je jedina druga mogućnost bila protetsko zbrinjavanje.

Tvrde i meke zubne naslage kao uzrok parodontopatije Prvashodni problem je kamenac koji je izazvao parodontopatiju. Higijena zuba nije održavana godinama, hrana je mineralizovala, na tanku naslagu kamenca taloži se sve veća količina materija, koja stvara sve veći sloj kamenca, koji se sve više širi. Za to vreme kost zuba se povlači, beži, što se manifestuje kliničkom slikom otoka desni, njihovim crvenilom, i na kraju krvarenjem. Ovde su desni povučene više od 5 milimetara. Za tu istu dužinu, nestala je dakle kost, koja daje čvrstinu zubu. Zubi sa slike, su u početnoj fazi klaćenja.

Ultrazvukom i ručnim instrumentima zubi su očišćeni, što će dovesti do smanjenja otoka, i potrebe za još jednim čiščenjenjem zuba na mestima koja su prikrivali otoci. Posle 6 nedelja oporavka tkiva, predstoji hiruški tretman. Ovo podrzumeva otvaranje džepova i čišćenje delova zuba koji su nepristupačni vidnom polju. Zatim ugradnju veštačke kosti, i imobilizaciju zuba kako bi zarasli i učvrstili se.

U poslednjoj fazi parodontopatije, kao poslednji postupak terapije, indikovano je uraditi keramički most, koji će držati zube u bloku, da bi se uspostavila ravnoteža sila zagrižaja, i opterećenja razlagala ravnomerno. Keramički mostovi, nisu samo indikovani u smislu nadoknadjivanja zuba i estetike, već imaju i svoju terapijsku ulogu.
Protetika do perfekcije

Pored koplikovanih zahvata, u ordinaciji dr Pavlovića ne zapostavlja se ni estetska stomatologija. Ovde se prati svetski trend, da se na jednom mestu u primene svi dometi savremene stomatologije, kojim se rešavaju svi problemi pacijenta: od sanacije funkcionalnih defekata i anomalija, do vrhunskih protetskih radova: bezmetalne keramike, i savršene estestike.