Zub boli na toplo-hladno

By 07/04/2007PITAJTE DOKTORA

Ako ja išta razumem o stomatologiji, to je da je zdrav zub jako vredan i da je vadjenje zdravog zuba čoveku od 45 godina poslednja opcija. Mom ocu je nedavno ispala plomba i zub je počeo da ga boli. Kako smo se preselili, imamo novu doktorku – ona je bila hladnokrvna i rekla da tu ne može ništa da se uradi i da će izvaditi zub kad moj otac počne da oseća veoma jak bol!

Zanima me de li vredi nešto pre toga preduzeti, na primer ponovo staviti plombu, lek, izvaditi živac, bilo šta? Oca zub boli na toplo, hladno. Molim vas za savet.

Jelena P., Niš

Ako hladno i toplo izazivaju bol koji po prestanku nadražaja odmah nestaje, moguće je rekonstruisati zub bez vadenja živca. Ako po prestanku dejstva hladnog ili toplog nadražaja bol i dalje traje, pa se čak i spontano javlja, bez nadražaja, potrebno je devitalizovati taj zub. Ukoliko toplo izaziva bol, a hladno smiruje, u pitanju su periapikalne promene koje zahtevaju drenažu sa obradom kanala korena. Treba postaviti pravu dijagnozu i odrediti terapiju. Simptomi koje ste naveli upućuju da je vitalitet zuba očuvan i u zavisnosti od veličine defekta on treba da se rekonstruiše ili plombom ili krunicom.

dr Milan Pavlović

Objavljeno u magazinu Doktor u Kući broj 19/2006